DİVRİĞİ KALESİ

Divriği Kalesi’ndeki arkeolojik kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle devam ediyor.

Bu yıl tarihi Divriği Kalesi’nin bayrak direği olarak adlandırılan bölgede başlanan çalışmalar yaklaşık 40 işçiyle devam ediyor.

Kazı başkanı Eser’in verdiği bilgilere bakılırsa oldukça önemli bir kazı çalışması olduğunu söyleyebiliriz. Eser, ”Bu bölgede sarayın haremine ilişkin bazı mekanların çıkmasını bekliyoruz. Geçen yıl bu bölgede yaptığımız çalışmada bunun izleri gelmeye başlamıştı”

DİVRİĞİ KALESİ YER ALTI ŞEHRİ

Eser, kale alanının çok büyük olduğunu, aslında buraya kale denmesinin de pek doğru olmadığını belirterek, ”Bir şehir burası, sur içinde bir şehir. Surlar içerisindeki bütün o tarihi dokuyu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bunun Mengücek tarihine yönelik bilinmeyenlerin anlaşılması ve çözülmesine yardımcı olacağını değerlendiriyoruz” dedi.

Bu sezonun çok önemli olduğunu, hiç bilinmeyen ve varlığından haberdar olunmayan bazı mekanlara ait bulguların geldiğini anlatan Eser, şunları kaydetti:

”Tabii ki biz bunları bekliyorduk. Sultanın olduğu bir yerde sultana özgü eşyalar ve mekanların bulunması gerekiyor. İki yıl önce buna ilişkin kimi veriler gelmeye başlamıştı. Bu sene bunu kanıtlayan çok önemli bir buluntumuz var. Bu da bizi mutlu ediyor. Alanı açtıkça verilerin daha da artacağını değerlendiriyoruz. Kazı alanından çıkan bazı buluntular var. Bunları yakında kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyoruz. Buradan çıkarılan buluntuları, çok zengin ve güçlü kişilerin inşa ettirdiği yapılarda ya da sultanların inşa ettirdiği mekanlarda görüyoruz. Helenistik dönemden kalma kimi küçük eserler, yani seramik parçaları da gelmeye başladı. Henüz o döneme ait bir mimariyle karşılaşmadık ama kazı bu bölgenin kronolojisini yavaş yavaş netleştirecek.”